Marjo Koistinen

Arvot

Olen onnellinen siitä, että olen syntynyt Suomeen, missä ihmisellä on vapaus kasvaa, urheilla, opiskella ja tehdä työtä. Olen suunnistanut 10 vuotiaasta ja minulle Suomen metsät, järvet, meri ja luonto yleensä on erittäin tärkeä sekä urheilun ja hyvinvoinnin, mutta ennen kaikkea puhtaan ilman, veden ja luonnon takia. Olen myös erittäin kiitollinen Suomelle, siitä että olen saanut ilmaisen koulutuksen aivan yliopistoon asti. Minun ikäiset ovat ensimmäinen sukupolvi, jolla tämä etu tarjottiin opintotukineen. Olen myös erittäin kiitollinen Suomen ilmaisesta terveydenhoidosta. Minulla on myös halu auttaa muita ja olen toiminut 20 vuotta lehtorina. Nautin eniten siitä, kun näen kuinka uuden oppimisen myötä, ihmisille tulee onnistumisen tunne ja ylpeys osaamisestaan.

 • Vastuuta, vapautta, välittämistä, yksilönvapautta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa.
 • Halua pitää huolta niistä, jotka eivät pärjää omin avuin.
 • Yhteiskunta toimii parhaiten, kun ihmisillä on aito mahdollisuus:
  • opiskella
  • kehittää itseään
  • tehdä työtä
  • menestyä itse valitsemallaan tiellä.
 • Sananvapaus on tärkeää, kiusaaminen ja vihapuhe tuomittavaa.
 • Työnteon pitää olla aina kannattavaa kaikille. Kannustinloukkuja tulee purkaa.
 • Nuorten on voitava luottaa siihen, että itsensä kehittäminen ja opiskelu kannattaa.
 • Hyvinvointiyhteiskunnan toiminnan voi turvata vain talouskasvua ja työllisyyttä edistämällä.

Historia työ, koulutus, asuinpaikat, suunnistusseurat

 • Varavaltuutettu Vantaalla 2021-2025
 • Helsingin Ekonomien hallituksen jäsen 2022-2024
 • Hallituksen jäsen, VTK Kiinteistöt Oy 2021-2025
 • Taloushallinnon lehtori Laurea-ammattikorkeakoulu 2015-
 • Rahoituksen lehtori Metropolia Ammattikorkeakoulu 2011-2015
 • Taloushallinnon lehtori, Business College Helsinki 2002-2014
 • Laskentaekonomi, Tapiola vakuutusyhtiö 2001-2002
 • Business controller, Sonera Oyj 1999-2000
 • Controller, BAT Nordic Oy 1997-1999
 • Assistant Business Controller, ABB 1996-1997
 • Myyntireskontra ja kassanhoitaja, Finnvox Studiot 1995
 • Kauppatieteiden maisteri, Helsingin Kauppakorkeakoulu 1992-1996
 • Matematiikan, fysiikan ja kemian lehtorin viransijainen, Porvoo 1989-1991
 • Opiskeli ainetta Fysiikka, kansantalous, tilastotiede Helsingin yliopisto 1989-1991
 • Ylioppilas, Linnankosken lukio, Porvoo 1988
 • Asuu Vantaa 1998-
 • Asui Helsinki 1991-1997
 • Asui Porvoo 1987-1991
 • Asui Klaukkala 1976-1987
 • Asui Espoo 1971-1976
 • Syntyi ja asui Helsingin maalaiskunta (Nykyään Vantaa) 1969-1971
 • Espoon Suunta 2005-
  • Hallituksen jäsen 2017-2019
  • Hallituksen jäsen 2007-2010
 • Askolan Urheilijat 1995-1999
 • Rajamäen Rykmentti 1980-1992

Vuodet 1969-1991

Olen syntynyt vuonna 1969 Helsingin maalaiskunnassa, joka on nykyään Vantaan kaupunki, tarkemmin Vapaalan alue, jota silloin kutsuttiin Friherrs nimellä. Vanhempani ostivat tontin Klaukkalasta, johon he rakensivat talon ilman lainaa, palkkarahalla eli rakentaminen kesti 6 vuotta. Rakennusajan asuimme Espoon puolella isovanhempieni pihalla, kun Pappa rakensi meille piharakennuksen isolle pihalleen.

Talo oli valmis 1976, jolloin alkoi myös peruskouluni Klaukkalan ala-asteella. Klaukkalassa 3 km koulutie sujui kävellen ja pyörällä. Klaukkalan Harjulan alueen lasten kanssa pelasimme pesäpalloa kesäisin ja luistelimme jäädytetyllä hiekkakentällä talvisin. Lisäksi harrastin kaikkea mitä Klaukkalasta löytyi eli pianon soittoa, balettia ja koripalloa, kuoroa ja käsityö kerhoa. Klaukkalan Kiriin liityimme samana vuonna ja muutama hiihtokilpailukin tuli käytyä isän kanssa. Suunnistusharrastus alkoi 1980 ja liityimme Rajamäen Rykmenttiin. Alkuvuodet 1980-1983 kävimme varmasti kaikki suunnistusharjoitukset, joita oli tarjolla pääkaupunkiseudulla 4 kertaa viikossa. Lisäksi vuosina 1980-1986 kävimme kaikkien harjoitusten lisäksi kevään ja kesän leirit Suomessa ja Ruotsissa sekä lähes joka viikonloppu joko suunnistus-, hiihtosuunnistus- tai hiihtokisoissa. Lisäksi kävimme Luukissa lenkillä tai hiihtämässä muutaman kerran viikossa. Nuoruuteni oli siis varsin urheilullinen. Lapsuuteni oli erittäin urheilullista ja terveellistä aikaa ja minulla on paljon suunnistusystäviä ympäri Suomen edelleen tänä päivänä. Meillä oli hyvä tyttöjoukkue Rajamäen Rykmentissä ja saimme sm-mitaleita sekä kesällä että hiihtosuunnistuksessa. Espoon Suuntaan olen kuulunut aikuisiällä ja tehnyt seuratyötä hallituksessa, tekemällä 3 vuotta Espoon Suunnan 500 jäsenisen seuran kirjanpidon ja kuljettamalla tyttöjä leireille ja kisoihin.

Lisäksi olen tehnyt töitä 15 vuotiaasta lähtien. Ensimmäinen työpaikkani oli Klaukkalan SYP:n siivoaminen yläaste aikana ja Lahnuksen Shell kahviossa työskentely lukio aikana sekä siivoustyöt Petikon alueella kesäisin. Näillä töillä keräsin rahat Ibizan matkaan ja muotivaatteisiin. Kaikkea sai kun meni töihin ja tienasi itse rahansa. Tuohon aikaan nuorille riitti töitä jo 15 vuotiaasta lähtien. Muutimme Porvooseen 1987 ja kävin viimeisen lukiovuoden Porvoossa. Valmistuin ylioppilaaksi 1988 Linnankosken lukiosta Porvoossa ja tein kaikenlaisia myyntitöitä Vanhassa Porvoossa lastenvaateliikkeessä, hattukaupassa ja lahjatavarakaupassa. Lisäksi tein puutarhatöitä hautausmaalla, postinjakoa ja Haikon kartanossa olin tarjoilijaharjoittelijana. Hain lääketieteelliseen opiskelemaan, mutten päässyt. Pääsin opiskelemaan Fysiikkaa Helsingin yliopistolle 1989 ja tein matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan sijaisuuksia 1989-1991 Porvoossa.

1992-2001

Pääsin 1992 opiskelemaan Helsingin kauppakorkeakouluun. Valitsin pääaineekseni laskentatoimen ja luin nopeassa tahdissa 3 vuodessa kaikki kauppatieteiden maisterin tutkintoon vaadittavat opinnot. 1995 kesällä kirjoitin gradun aiheesta tilintarkastajan vastuu osakeyhtiössä. Suomen talous oli noussut syvimmän laman vuosista ja sain 1995 kesällä työn Finnvox studiosta, jossa tein myyntireskontran hommia. Sain graduni valmiiksi jouluna 1995, mutta halusin valmistua 1996, jotta voisin osallistua kerran 4 vuodessa järjestettävään juhlalliseen valmistumisjuhlaan promootioon keväällä 1996.

Valmistuin Helsingin Kauppakorkeakoulusta vuonna 1996 kauppatieteiden maisteriksi. Elettiin laman jälkeistä elämää ja pääsin ABB Servicelle töihin 250 hakijan joukosta. Tittelini oli Assistant Business Controller ja tehtäväni oli haastatella ABB Servicen huoltokeskuspäälliköitä ja tehdä eri puolilla Suomea sijaitsevista huoltokeskuksista yhden sivun word raportti ja 12 kk rullaava ennuste excelillä. Matkustin siis Ouluun, Vaasaan, Tampereelle, Poriin ja Lappeenrantaan ja tein myös Helsingissä sijaitsevista huoltokeskuksista raportit. Koulutin myös huoltokeskusten johdon meidän budjettimalliin.

1997 alkoivat työmarkkinat aukeamaan 90-luvun laman jälkeen ja työpaikkoja oli paljon tarjolle. Seuraavaksi sain Controllerin työn BAT Nordic yhtiöstä, jossa tein monipuolisesti budjetointiin, raportointiin, kirjanpitoon, kassanhallintaan ja sijoittamisen liittyviä tehtäviä. 1998 alkoi iso SAP R/3 projekti, jossa Suomi oli suuren kansainvälisen yrityksen ensimmäinen pilottimaat. Tämä tarkoitti, että talouspäällikkö lähti Brysseliin SAP projektiin ja minä jäin yksin Suomeen esimies tehtävään ja minulle palkattiin yksi assistentti. SAP projektin valmistuttua osallistuin implementointiin ja testaukseen Suomessa. Talousjohto siirrettiin Englantiin ja budjetointi Brysseliin, joten työtehtävät olivat paljolta Hyperion järjestelmällä raportointia emo yhtiölle.

1999 aloitin Business Controllerina Soneran Abacus Solutions yksikössä. Yksikkö kehitti Mobicentrex puhelinpalvelua tietokoneessa. Pian yksikkö myytiin ruotsalaiselle Trio com yhtiölle ja meidät kaikki juuri palkatut noin 30 vuotiaat yksikön työntekijät irtisanottiin 2000 vuoden alussa. Varsinkin Soneran kohtalosta ja sen aikaisesta johdosta on kirjoitettu paljon kuten ´Sonera kirja´. Tämä oli osa nettikuplaa.

2002-2009

Aloitin opettajanurani 2002 Helsingin kauppaoppilaitoksessa Vallilassa Hattulantie 2 vuonna 1952 rakennetussa entisessä kansakoulussa. Samassa rakennuksessa oli ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti. Työskentelin molemmilla puolilla alkuvuodet, mutta pian tuli sääntö, että pitää opettaa joko 2. asteella tai ammattikorkeakoulussa. Helsingin kauppaoppilaitos muutti nimensä Helsinki Business College:ksi 2003. Valitsin Helsinki Business College:n, koska 4. kerroksen opettajanhuoneesta näkyi merelle asti ja opettajahuoneessa huokui hyvä yhteishenki. Meillä olikin aivan ihanaa ja johto panosti henkilöstön koulutukseen ja kehittämiseen.

Sain itse olla projektinvetäjänä täysin yrittäjyyspohjaisen opetussuunnitelman tekemisessä yhdessä johdon, Advisory Boardin ja opettajien kanssa. Oli mahtavaa saada kehittää aivan uudenlainen tapa oppia vanhan oppiainekohtaisen opetuksen sijaan. Kaikki opetus liitettiin yrittäjyyteen, oli se sitten markkinointia, kirjanpitoa, matematiikka tai kieliä. Tämä opetussuunnitelma projekti ja lukuisat opettajille tarjotut koulutukset työssäoppimisesta, näytöistä ja arviointikriteereistä loi tiiviin yhteishengen opettajien ja muun henkilökunnan välille. Henkilöstölle järjestettiin myös yrittäjyyden jatko-opintoja Jyväskylän yliopistossa ja muutama tekikin tohtorin väitöksen tai lisensiaatin tutkinnon. Meillä oli myös hauskoja henkilöstön juhlia Hattulantie 2 ylimmän kerroksen korituolitilassa ja teimme monia ihania reissuja yhdessä henkilöstön kanssa.

Opetin taloushallintoa, matematiikka ja ohjasin työssäoppimista sekä otin vastaan näyttöjä. Opetin sekä teini-ikäisiä, ylioppilasryhmiä ja iltaopetuksena aikuisia. Olin myös päivystäjä eli minulle soitettiin aamulla, jos opettaja oli sairaana ja järjestin sijaisuudet. Työtä siis riitti aamusta iltaan, mutta johdon tuki ja henkilöstön mahtava yhteishenki innosti minua niin, etten edes huomannut kun vuodet vierivät. Parhaimpina muistoina on yksi kaksoistutkinto (merkonomi+ylioppilas) ryhmä, joka oli todella äänekäs ja kysyin heiltä, että miten te opitte. Vastaus oli, että me opimme kuulemalla. Minä sanoin, että nyt te sitten kuuntelette ja toistatte perässä mitä minä sanon. Siten tuli tehtyä pääomatulovero RAP kappale, kun yksi poika keksi nauhoittaa minun huudot koko luokan toistaessa mitä sanoin. Tämä aika oli työelämäni hauskinta ja innostavinta aikaa. Rakastan opettamista ja muiden auttamista. On hienoa nähdä kun nuoren ihmisen silmiin syttyy se loiste, joka tulee onnistumisen tunteesta ja välittämisestä. Hyviä tuloksia saadaa parhaiten silloin, kun on luottamuksen ja välittämisen ilmapiiri.

2010-

Työskentelin 2002-2014 Helsinki Business Collegessa Vallilassa, joka yhdistyi Pasilassa sijaitsevaan Suomen liikemiesten kauppaopistoon 2009. Business College Helsinki muodostettiin 1. elokuuta 2009, kun Suomen Liikemiesten Kauppaopisto – Atk-instituutti ja Helsinki Business College yhdistyivät. Vuonna 2009 yhdistyminen tarkoitti sitä, että muutettiin Pasilan yksikköön viimeistään 2010. Muutoksen seurauksena moni asia muuttui ja hakeuduin Metropolia ammattikorkeakouluun rahoituksen lehtoriksi. Aloitin vuoden mittaisen määräaikaisuuden rahoituksen lehtorina Metropolia ammattikorkeakoulun Myyrmäen yksikössä. Nämä koulujen yhdistymiset tapahtuivat samaan aikaan Finanssikriisin aikaan ja valtion tahtotila oli kannustaa koulujen yhdistymistä isoimmiksi kokonaisuuksiksi, jotta saataisiin tehokkaampia kokonaisuuksia. Nämä yhdistymiset aiheuttivat sekä Metropoliassa että Helsinki Business Collegessa jatkuvia yt-neuvotteluja, jotka loivat epävarmuutta henkilöstön keskuudessa. Itse työskentelin sekä Metropoliassa että Helsinki Business Collegessa vuodet 2011-2014. Helsinki Business Collegessa olin taloushallinnon lehtori ja työssäoppimisen ohjaaja. Metropolia ammattikorkeakoulussa olin ylemmän ammattikorkeakoulun lehtori ja opetin ilta-aikaan rahoitus ja investointi sekä sisäinen laskenta ja budjetointi kursseja. Sain loistavat palautteet ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelijoilta ja aloin kehittää opettamistani enemmän verkko-opetus suuntaan. Halusin kehittää itseäni enemmän ja päätin kehittää ammattitaitoani sekä tilitoimisto kokemuksella ja hakeutumalla kokonaan ammattikorkeakouluun lehtoriksi. Aloitin 2015 Laurea ammattikorkeakoulussa taloushallinnon lehtorina 2015. Laureassa on erittäin positiivinen yrittäjyyshenkinen sekä projektiperustainen opetuspedagogiikka. Opetus alustani käytimme Optima verkkoalustaa, jonne opettajat laittoivat kaikki materiaalit, tehtävät, aikataulut ja ohjeistuksen opiskelijoille.

Opetus muuttui voimakkaasti verkko-opetuksen suuntaan 2010 alkaen ja opettajan työn muuttui monelta osin. Vuodesta 2002-2009 minulla oli todella paljon lähiopetustunteja ja opetus tapahtui luokkatilassa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Vuodesta 2010 alkaen on opettajan työn suuri osa tapahtunut jo ennen kurssin alkua, koska kaikki verkkomateriaali ja koko kurssin sisältö pitää suunnitelle jo ennen kurssin alkua. Opiskelijat pystyvät opiskelemaan yhä itsenäisemmin verkkomateriaalin avulla ja opettajan työn suurin osa on ennen kurssia ja kurssin aikana sekä kurssin jälkeen tapahtuvalla tehtävien arvioinneilla ja palautteen annolla.

Asuin Vantaa Varistossa vuodet 1998-2008 ja yritin myydä asuntoani 2007, mutta myyminen ei onnistunut heti. Halusin kuitenkin sijoittaa ja ostin Helsingin Käpylästä asunnon 2008 ja vuokrasin Variston asunnon. Asuin 2 vuotta Käpylässä ja sain Variston asunnon myytyä 2010 alussa. Kapylän asunnon myin heti, kun olin asunut 2 vuotta asunnossa, jotta sain myyntivoiton verottomana. Variston asunnon olin ostanut markka-aikaan 1998, joten sain tuplahinnan, kun myin asunnon 10 vuotta myöhemmin 2008. Myös Käpylän asunnosta sain hyvän myyntivoiton 2 vuoden asumisen jälkeen. Ostin isomman asunnon 2010 Askistosta, jossa olen viihtynyt hyvin. Olen nähnyt omien vanhempieni rakentavan 3 omakotitaloa ja ostavan sijoitusasunnon, joten asuntosijoittaminen oli minulle tuttua ja asuntojen hintojen seuranta on ollut aina osa elämääni. Finanssikriisin jälkeen pääkaupunkiseudun asuntojen hintojen kehitys on voimakkaasti eriytynyt muusta maasta

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille

Jolla on aikaa ja tilaa unelmille

Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus

On vapautta kuunnella metsän huminoita

Kun aamuinen aurinko kultaa kallioita

-Vexi Salmi-